poniedziałek, 4 stycznia 2016

Falafel

Poniżej przedstawiam przepis na domowy falafel, przyznaję, że jego smak mnie pozytywnie zaskoczył. Falafel z przepisu z bloga http://www.jadlonomia.com jest dość ostry, także polecam na początek zmniejszyć troszkę ilość chilli. Największą jednak trudność przysporzyło mi zmielenie ciecierzycy, robiłam dwa podejścia, najpierw blenderem, który nie dał rady, potem z braku maszynki do mielenia, sięgnęłam po mój stary radziecki młynek do kawy:) i było już lepiej, jednak aby zmielić ciecierzycę bardzo dokładnie musiałabym jak ten biedny Kopciuszek poświęcić tej czynności więcej czasu:), jednak na pierwszy raz wyszło bardzo dobrze. Polecam ten przepis z moimi drobnymi modyfikacjami!




Składniki:

300 g suchej ciecierzycy
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili (na początek lepiej dać trochę mniej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Cie­cie­rzy­cę zalewamy dużą ilo­ścią zim­nej wody i zostawiamy na całą noc. Na­stęp­ne­go dnia cie­cie­rzy­cę od­ce­dzamy, płuczemy i mielimy w ma­szyn­ce do mie­le­nia razem z ce­bu­lą. Do zmie­lo­nej masy dodajemy natkę, sodę, sól i resz­tę przy­praw. Wszyst­ko do­kład­nie mieszamy i dodajemy 1 lub 2 łyżki wody, przy­krywamy szczel­nie folią i od­sta­wiamy do lo­dów­ki na pół go­dzi­ny. W garnku  roz­grzewamy olej, formujemy zwarte kulki (w oryginalnym przepisie falafel był lekko spłaszczony) i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory jadłam tylko w restauracji, teraz spróbowałam domowego i będę go robić sama! Pozdrawiam Marzenko

      Usuń