Składniki:
300 g suchej ciecierzycy
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki chili (na początek lepiej dać trochę mniej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dodajemy natkę, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1 lub 2 łyżki wody, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W garnku rozgrzewamy olej, formujemy zwarte kulki (w oryginalnym przepisie falafel był lekko spłaszczony) i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego!
Ja do tej pory jadłam tylko w restauracji, teraz spróbowałam domowego i będę go robić sama! Pozdrawiam Marzenko
OdpowiedzUsuń