Przedstawiam propozycję zdrowego kremu z kaszy jaglanej. Ten deser okaże się sukcesem jeśli dobrze przygotujemy kaszę. Mówię to z własnego doświadczenia, bo moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną nie było zbyt przyjemne, krótko mówiąc wyszła mi bardzo gorzka. Kaszę jaglaną przed gotowaniem trzeba porządnie wypłukać, ja robię to na sitku polewam kaszę gorącą, zimną i gorącą wodą, następnie zalewam ją wodą lub mlekiem i gotuję ok. 15 minut, ważne jest też to, aby podczas gotowania kaszy nie mieszać! a po wyłączeniu gazu przykryć ją i zostawić w garnku na krótką chwilę :) Tak przygotowana kasza jest delikatna i ma bardzo neutralny przyjemny smak. Nadajemy jej smak dodatkami, można ją jeść na słodko i na wytrawnie, możliwości jest bardzo dużo. Dzisiejszą inspirację na krem jaglany rafaello, z moimi drobnymi modyfikacjami, zaczerpnęłam z bloga
http://foodmania-przepisy.blogspot.com , na którym znajdziecie dużo pomysłów na kaszę jaglaną:).
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki miodu
Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną płuczemy, następnie gotujemy w mleku.Ugotowaną kaszę blendujemy z łyżką wiórków kokosowych, łyżką migdałów i miodem. Do kremu dodajemy pozostałą część wiórków i migdałów i mieszamy, tak aby w kremie były wyczuwalne i wiórki i migdały. Można odstawić do schłodzenia. Smacznego!
Wygląda pysznie, a kasza jaglana jest bardzo zdrowa.
OdpowiedzUsuńTak, bardzo zdrowa a przy tym odpowiednio przygotowana jest także smaczna:) Pozdrawiam serdecznie
Usuń