sobota, 23 stycznia 2016

Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy

Dzisiaj kolejna pyszna propozycja na danie z kaszy jaglanej. Tym razem jest to wytrawny pasztet. Smaku dodaje mu soczewica i marchew. Polecam to zdrowe i pyszne danie. W pasztecie nie ma ani mąki ani jajek, ale jego struktura jest dosyć zwięzła i łatwo się kroi, można go jeść np. na kanapkę.


Składniki:

szklanka kaszy jaglanej
pół szklanki soczewicy czerwonej
3 marchewki
2 małe cebulki
ząbek czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
słodka mielona papryka
bazylia
łyżka świeżego koperku
łyżka świeżej natki pietruszki
łyżka otrębów owsianych
2 łyżki oleju 

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie (na przemian w gorącej-zimnej-gorącej wodzie), opłukaną kaszę zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ok.15 minut nie mieszając kaszy. Ugotowaną kaszę przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy startą marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy podduszone warzywa, soczewicę, wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Całość blendujemy. Blaszkę smarujemy olejem, posypujemy otrębami, przekładamy pasztet i pieczemy 1h 30 minut w 180 stopniach. Smacznego! 





1 komentarz: