Składniki:
2 szklanki kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem)
kostka twarogu
2 cebule
3 jaja
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy a następnie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni. Do ostudzonej kaszy wrzucamy rozdrobniony twaróg, podsmażoną ostudzoną cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Naszą masę przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i dokładnie dociskamy. Jajka mieszamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Przygotowanymi jajkami polewamy wierzch naszej zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do ścięcia się jajek i zrumienienia skórki. Smacznego!
Czyli taki pasztet, świetny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńWitam, coś al'a pieróg biłgorajski, bez kartofli, fajny pomysł. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPochodzę z woj.lubelskiego i mamy podobną smaczną potrawę gryczaka:). Pozdrawiam
Usuń