piątek, 8 stycznia 2016

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Dzisiaj przedstawiam przepis na prostą, pożywną zapiekankę z kaszy gryczanej i twarogu. Pomysł zaczerpnęłam z programu: "Twój portfel, nasza dieta", który czasami oglądam:). Spodobała mi się ze względu na użycie kaszy, którą niezwykle lubię i na małą ilość składników. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.


 Składniki:

2 szklanki kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem)
kostka twarogu
2 cebule
3 jaja
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy a następnie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na patelni. Do ostudzonej kaszy wrzucamy rozdrobniony twaróg, podsmażoną ostudzoną cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Naszą masę przekładamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i dokładnie dociskamy. Jajka mieszamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy. Przygotowanymi jajkami polewamy wierzch naszej zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do ścięcia się jajek i zrumienienia skórki. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Czyli taki pasztet, świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, coś al'a pieróg biłgorajski, bez kartofli, fajny pomysł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pochodzę z woj.lubelskiego i mamy podobną smaczną potrawę gryczaka:). Pozdrawiam

      Usuń