czwartek, 31 grudnia 2015

Paprykarz z kaszą jaglaną

Ostatni przepis w tym roku, to pomysł na zdrowe i smaczne smarowidło do chleba czyli na paprykarz (choć bez papryki). Skoro zdrowy, to życzę Wszystkim dużo zdrowia w 2016 roku i wszystkiego co najlepsze! Przepis z moimi drobnymi modyfikacjami, cytuję za blogiem http://kaszomania.blogspot.com


Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
mały koncentrat pomidorowy
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki sosu sojowego (ja pominęłam, dałam w zamian 2 łyżki oleju)
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
łyżka oliwy

Kanapeczki z paprykarzem, znajdą się też stole Sylwestrowym


Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną płuczemy, najpierw w zimnej, potem gorącej i na końcu w zimnej wodzie, wrzucamy na szklankę wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie całą wodę, odstawiamy do wystudzenia. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, następnie dodajemy starte jarzyny i czosnek i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dolewamy 2 łyżki oleju. Po tym czasie dodajemy koncentrat i przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość wrzucamy do ostudzonej kaszy jaglanej i blendujemy. Smacznego!

1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek - See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek - See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf
1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- cebula
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną i pozostawiamy do wystudzenia.
2. Obieramy marchew i pietruszkę, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę kroimy w kostkę.
4. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy nieco oliwy. Podsmażamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy startą marchew, pietruszkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
5. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15 minut na bardzo małym ogniu.
6. Gdy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy mały słoiczek koncentratu pomidorowego, paprykę słodką, chili, sos sojowy, majeranek i całość dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy kaszę jaglaną i blendujemy, ale w taki sposób, by częściowo były widoczne ziarna kaszy.
8. Całość przyprawiamy pieprzem i solą i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- See more at: http://kaszomania.blogspot.com/2015/05/paprykarz-z-kasza-jaglana.html#sthash.v5L6SBHM.dpuf

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, a kanapki wyglądają super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, paprykarz jest bardzo dobry, zajadałam go 4 dni! Pozdrawiam

      Usuń