poniedziałek, 21 grudnia 2015

Bajaderki

Obiecany przepis na domowe bajaderki. Zachęcam do wypróbowania tego szybkiego i smacznego przepisu na małe słodkości.



Składniki:

400 g drobno pokruszonych  herbatników
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych)
1/2 słoika dżem wiśniowego
60 g masła
olejek rumowy
2 łyżki kakao
olejek rumowy

 
Sposób wykonania:

Masło, mleko, cukier i kakao, rozpuszczamy na wolnym ogniu i mieszamy do połączenia się składników. Masę studzimy, następnie dodajemy rozdrobnione herbatniki i resztę składników i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Odstawiamy aby nasze bajaderki lekko stężały. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bajaderki to moje wspomnienie z dzieciństwa, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń