poniedziałek, 14 grudnia 2015

Ciasto pleśniak

Pleśniak to ciasto, mające dość kontrowersyjną nazwę i lekko zakalcowaty wygląd, mimo to jest bardzo smaczne i proste do wykonania. Polecam na świąteczny stół. Smacznego!


Składniki:

3 szklanki mąki
5 jajek
kostka masła lub margaryny
szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
słoik dżemu np. wiśniowego
szczypta soli

Sposób wykonania:

Z mąki, posiekanej margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy je na trzy części (jedną większą i dwie mniejsze). Do jednej z mniejszych dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie zagniatamy. Dwa białe kawałki i jeden ciemny wkładamy do lodówki, po schłodzeniu ciasta, jedną białą częścią (większą) wykładamy dno blaszki do pieczenia, wierzch ciasta smarujemy dżemem. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wyłożoną warstwę dżemu. Z białek ze szczyptą soli ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier i ubijamy aż do momentu otrzymania sztywnej piany. Ubitą pianę z białek układamy na ciemny cieście. Pozostałe białe ciasto ścieramy na tarce i układamy na pianie z białek. Pleśniaka pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!

2 komentarze: