poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Omlet francuski z ziołami

Zachęcona pysznie wyglądającym omletem z bloga Passionfruit, zrobiłam omlet francuski z ziołami. Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Polecam!



Składniki:

2 jaja
3 łyżki mleka
sól
4 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, szczypiorek)
1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, wlewamy mleko, solimy, wrzucamy posiekane zioła i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę i smażymy aż do ścięcia się jajek, omlet składamy na pół i przekładamy na talerz. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pyszne zrobiłam dzisiaj do obiad + ziemniaczki i fasolka szparagowa.Na drugi raz dodam troszeczkę czosnku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało, zawsze warto doprawić po swojemu:-) , pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo mi miło, że Porucznik Cię zainspirował :) Wiesz, co przypadkiem - lub może właśnie celowo - zrobiłaś? Jedno z dań, jakie chętnie jadał Hercules Poirot! Omelette aux Fines Herbes, czyli omlet ze świeżymi ziołami. Zamawiał to za którymś razem w swojej ulubionej restauracji :)) Cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zainspirował i Porucznik i Twoje przepisy:-) . A omlet zrobiłam nieświadomie. Poirot rzeczywiście je jadał, fajnie, że o tym napisałaś, teraz to nie taki sobie omlet, tylko ulubiony Poirota:-)

      Usuń