Zachęcona pysznie wyglądającym omletem z bloga Passionfruit, zrobiłam omlet francuski z ziołami. Pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Polecam!
Składniki:
2 jaja
3 łyżki mleka
sól
4 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, szczypiorek)
1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy, wlewamy mleko, solimy, wrzucamy posiekane zioła i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę i smażymy aż do ścięcia się jajek, omlet składamy na pół i przekładamy na talerz. Smacznego!
Pyszne zrobiłam dzisiaj do obiad + ziemniaczki i fasolka szparagowa.Na drugi raz dodam troszeczkę czosnku.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, zawsze warto doprawić po swojemu:-) , pozdrawiam
UsuńBardzo mi miło, że Porucznik Cię zainspirował :) Wiesz, co przypadkiem - lub może właśnie celowo - zrobiłaś? Jedno z dań, jakie chętnie jadał Hercules Poirot! Omelette aux Fines Herbes, czyli omlet ze świeżymi ziołami. Zamawiał to za którymś razem w swojej ulubionej restauracji :)) Cudownie!
OdpowiedzUsuńZainspirował i Porucznik i Twoje przepisy:-) . A omlet zrobiłam nieświadomie. Poirot rzeczywiście je jadał, fajnie, że o tym napisałaś, teraz to nie taki sobie omlet, tylko ulubiony Poirota:-)
UsuńPrzypadł mi smak
OdpowiedzUsuń