wtorek, 28 lipca 2015

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Polecam to pyszne, niezwykle proste ciasto z wiśniami, którego przyjemny zapach rozniesie nam się po domu. Przepis pochodzi z tego bloga kulinarnego.

 
 

Składniki:

ciasto:

90g zimnego, posiekanego masła
200g mąki
70g cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

750g  wydrylowanych, rozdrobnionych wiśni

kruszonka:

90g zimnego, posiekanego masła
2 żółtka
100g cukru
150g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu



Sposób wykonania:

Składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy ciastem tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy, rozcieramy między palcami, aby powstały grudki. Na podpieczonym spodzie układamy rozdrobnione, wydrylowane wiśnie, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na około 40-45 min. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ! Ja na wiśnie wykładam ubite z cukrem białka i dopiero kruszonkę, w tej wersji też jest pyszne :-))) A teraz piecze się z jeżynami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z białkami musi być jeszcze lepsze:), następnym razem wypróbuję. W takim razie smacznego ciacha z jeżynami!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam Raindrop, ciasto jest bardzo kruche w sam raz na lato:)

      Usuń