środa, 29 lipca 2015

Mus z truskawek i brzoskwiń

Pyszny, lekki pomysł na wykorzystanie letnich owoców. Można użyć innych owoców sezonowych. Smacznego!





Składniki:

20 dag truskawek
3 brzoskwinie
duży jogurt naturalny
ew. miód (jeśli owoce są kwaskowate)

Sposób wykonania:

Przebrane i umyte truskawki oraz obrane i pokrojone brzoskwinie przekładamy do blendera, wlewamy jogurt i ewentualnie miód i miksujemy na gładką masę. Mus przekładamy do pucharków, ja dla większej kulinarnej rozpusty wierzch posypałam dodatkowo granolą i kawałkami połamanej czekolady:). Smacznego.




3 komentarze:

  1. Świetne! Ja tez robię podobnie, tzn. kupuję jogurt naturalny lub typu greckiego, i dodaję do niego inne składniki, jeśli chcę mieć jakiś smak owocowy. Dużo lepsze, niż kupowanie jogurtów owocowych z dużą ilością cukru i konserwantów, a małą ilością owoców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie:) w lecie gotowanie jest proste, tyle dobrodziejstw natury, nic tylko korzystać.

      Usuń
    2. Tak, tak zdecydowanie. Staram się jak najwięcej korzystać ze świeżych, sezonowych owoców. W zimie czasami "ratuję się" mrożonym truskawkami - też się nadają do jogurtu.

      Usuń