czwartek, 23 lutego 2017

Mini pączki z konfiturą

Na Tłusty Czwartek polecają się mini pączusie z konfiturą. Ciasto powstało z modyfikacji przepisów, które już wykorzystywałam do innych pączków, znajdziecie je na moim blogu, tutaj linki do pączków: Pączki serduszka z czekoladowym nadzieniemPączki z konfiturą. Tradycja mówi, że trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka aby zapewnić sobie szczęście na cały rok:). Życzę Smacznego!



Składniki:

3,5 do 4 szklanek mąki+ 3 łyżki do rozczynu
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru+ 1 łyżka do rozczynu
5 dag drożdży
3 jaja
5 dag roztopionego masła
łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
mąka do podsypywania ciasta (ok.1/2 do 1 szklanki)
konfitura np. z róży
cukier puder



Sposób wykonania:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mieszamy z letnim mlekiem i 3 łyżkami mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja rozbijamy i ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, rozkłócone jaja, masło, olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto (ciasto klei się do rąk, więc podsypujemy co chwila mąką), wyrobione elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość
ok. 2 cm. wykrawamy foremką kształt i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu pączki wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy chwilę z każdej strony na złoto. Wyjmujemy pączki na pergamin aby obciekły z tłuszczu, po lekkim ostudzeniu nadziewamy nadzieniem za pomocą szprycy (robimy dziurkę w pączku i wciskamy nadzienie, u mnie nadzienie jest na wierzchu bo końcówka mojej szprycy jest szeroka). Po ostudzeniu posypujemy pączki cukrem pudrem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń