sobota, 7 lutego 2015

Pączki serduszka z czekoladowym nadzieniem

Tłusty Czwartek za pasem, więc przyszła pora na pączki, tym razem trochę inne bo serduszka z czekoladowym nadzieniem. Przepis pochodzi z książeczki: "Pączki, faworki, racuchy". Smacznego!






Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki+ 3 łyżki do rozczynu
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru+ 1 łyżka do rozczynu
5 dag drożdży
3 jaja
5 dag roztopionego masła
łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:

2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/4 szklanki cukru
3 dag masła

Dodatkowo:
mąka do podsypywania
olej do smażenia pączków
cukier puder do posypania



Sposób wykonania:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mieszamy z letnim mlekiem i 3 łyżkami mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Jaja rozbijamy i ucieramy z cukrem i solą. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy, rozkłócone jaja, masło, olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto (ciasto klei się do rąk, więc podsypujemy co chwila mąką), wyrobione elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość
ok. 2 cm. wykrawamy foremką kształt i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie robimy nadzienie: śmietankę gotujemy z cukrem i masłem, dodajemy rozdrobnione czekolady i mieszamy na gazie do uzyskania jednolitej masy.
Po wyrośnięciu pączki wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy chwilę z każdej strony na złoto. Wyjmujemy pączki na pergamin aby obciekły z tłuszczu, jeszcze ciepłe nadziewamy nadzieniem za pomocą szprycy (robimy dziurkę w pączku i wciskamy nadzienie). Po ostudzeniu posypujemy pączki cukrem pudrem. Smacznego!


2 komentarze: