poniedziałek, 14 marca 2016

Ciasto 3-bit-bez pieczenia

Na wczorajsze imieniny mojej Mamy Krystyny (jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Mamo:)), zrobiłam między innymi znane ciasto 3-bit. Ciasto jest niezwykle słodkie i dosyć proste w wykonaniu, wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do wypróbowania.






Składniki:

2 duże paczki herbatników maślanych typu petit beurre

Masa kajmakowa:

puszka masy kajmakowej

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe bez cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła

Masa śmietankowa:

500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru



Sposób wykonania:

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak z puszki, przykrywamy herbatnikami. Budynie gotujemy na mleku z cukrem, do  przestudzonej masy budyniowej dodajemy masło, dokładnie miksujemy/ucieramy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Schłodzone śmietanki ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cukier puder, dokładnie mieszamy. Masę śmietankową układamy na warstwie herbatników, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, aby porządnie stężało. Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo lubię to ciasto :) na pewno zagości na moim stole podczas świąt :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam zamiar zrobić ponownie w Święta:).Pozdrawiam

      Usuń