Na wczorajsze imieniny mojej Mamy Krystyny (jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Mamo:)), zrobiłam między innymi znane ciasto 3-bit. Ciasto jest niezwykle słodkie i dosyć proste w wykonaniu, wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
2 duże paczki herbatników maślanych typu petit beurre
Masa kajmakowa:
puszka masy kajmakowej
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy pierwszą warstwę herbatników, na herbatnikach rozsmarowujemy kajmak z puszki, przykrywamy herbatnikami. Budynie gotujemy na mleku z cukrem, do przestudzonej masy budyniowej dodajemy masło, dokładnie miksujemy/ucieramy. Masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Schłodzone śmietanki ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. Do ubitej śmietanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i cukier puder, dokładnie mieszamy. Masę śmietankową układamy na warstwie herbatników, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników, wierzch można posypać startą czekoladą. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki, aby porządnie stężało. Smacznego!
bardzo lubię to ciasto :) na pewno zagości na moim stole podczas świąt :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTeż mam zamiar zrobić ponownie w Święta:).Pozdrawiam
Usuń