czwartek, 17 marca 2016

Brownie z kaszy jaglanej

Pomysł na szybki i zdrowy wypiek z kaszy jaglanej. Brownie ma konsystencję lekko zakalcowatą, ale w tym wypadku nie jest to wada, a zaleta. Choć ciasto wykonane jest z kaszy jaglanej zasmakuje nawet osobom lubiącym tradycyjne wypieki. Dla potwierdzenia: ciasto smakowało nawet dzieciakom:). Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami pochodzi ze strony: http://kaszomania.blogspot.com.



Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
1/4 szklanki kakao lub więcej jak chcemy mniej słodki wypiek 
3 łyżki oleju
1/2 szklanki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
płatki migdałowe, cukier puder do posypania


Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy do miękkości (pamiętając o uprzednim wypłukaniu kaszy, którą trzeba pozbawić goryczy). Ostudzoną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy jajka, olej, kakao, miód, proszek do pieczenia oraz mleko/jogurt. Całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy na blachę, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 ºC. Po upieczeniu i delikatnym przestudzeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Próbowałam już wielu "ozdrowionych" brownie ale nigdy w tej kaszowej wersji. Dlatego zachowuję przepis! Będę piec!

    OdpowiedzUsuń