sobota, 9 marca 2013

Sernik z brzoskwiniami

Słynny klasyk, który nigdy nie zawiedzie. Dlatego kolejną moją propozycją jest pyszny sernik z brzoskwiniami. Życzę Smacznego!







Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
200 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

700 g białego półtłustego sera
1 szklanka cukru
100 g masła
3 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu śmietankowego
brzoskwinie w puszce



Sposób wykonania:

Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki (niektórzy umieszczają ciasto w zamrażalniku). Na masę serową: mielimy ser, do sera dodajemy utarte z cukrem jaja, stopione masło, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na dwie części. Jedną część ścieramy na tarce wprost na natłuszczoną blaszkę, drugą część odkładamy. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu której układamy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Na masę z brzoskwiniami ścieramy drugą część ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

2 komentarze: