sobota, 9 marca 2013

Pieczeń z warzywami i wędliną

Dzisiaj podaję przepis na pyszną pieczeń. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Przepis pochodzi z jednego z numerów gazety "Pani Domu". Życzę wszystkim Smacznego!



Składniki:

20 dag mąki pszennej
pół kostki masła
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag pieczarek
2 cebule
1 czerwona papryka
natka pietruszki /koperek
10 dag żółtego sera
10 dag wędliny
sól
pieprz
olej



Sposób wykonania:

Pieczarki, cebulę, paprykę i wędlinę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Pieczarki z cebulą podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z żółtkami i z mąką z proszkiem do pieczenia (po utarciu masła z podanymi składnikami powstaje dość zwarta masa, ale po ostatecznym wymieszaniu wszystkich składników, głównie dzięki pianie z białek, masa jest idealna do przełożenia do blaszki). Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy żółtka utarte z masłem, ostudzone pieczarki z cebulą, paprykę, wędlinę, starty żółty ser oraz natkę pietruszki. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem blaszki  i zapiekamy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz