sobota, 30 marca 2013

Jajka faszerowane

Święta Wielkanocne bez jajek, to nie święta. Także polecam dziś dwa proste pomysły na farsz do jajek.  Korzystając z okazji życzę Wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt.

Składniki:

jaja
ser zółty
pieczarki
cebula
majonez
natka pietruszki
rzeżucha


Sposób wykonania:

Jaja gotujemy na twardo. Kroimy na pół  i wyjmujemy żółtka.

 Farsz I:

Żółty ser ścieramy na drobnej tarce, mieszamy z żółtkami i rozcieramy widelcem. Dodajemy majonez i zieleninę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i faszerujemy jajka.

 Farsz II:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę a pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na patelnię i dusimy aż do odparowania wody z pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem i zieleniną. Dla zaostrzenia smaku, można wymieszać też z małą ilością startego żółtego sera. Masą faszerujemy jaja. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz