sobota, 26 stycznia 2013

Kopytka z sosem pieczarkowym

Mączne dania są najlepszym i najsmaczniejszym obiadem na mroźne dni takie jak dziś. Na termometrze -11 stopni, ale po takim obiadku natychmiast robi się cieplej. Kopytek, pierogów, klusek leniwych czy pyz nikomu nie trzeba rekomendować, bo obronią się same:). Jako dodatek polecam pyszny i prosty do wykonania sos pieczarkowy. Życzę Smacznego.



Kopytka:

Składniki:


1 kg ziemniaków
1,5 szklanki mąki
jajo
mała cebula
łyżka masła
sól

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, studzimy a następnie przeciskamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, jajo, szczyptę soli i podsmażoną na maśle, drobno posiekaną cebulę. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy wałeczki i ostrym nożem kroimy na skośne kluski. Kopytka wrzucamy partiami na osolony wrzątek i wyjmujemy tuż po wypłynięciu.

Sos pieczarkowy:

Składniki:


0,5 kg pieczarek
cebula
250 ml bulionu warzywnego (można użyć z kostki)
łyżka masła
łyżka mąki
100 ml śmietany kremówki 30 %
sól
pieprz
łyżka soku z cytryny
koperek





Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebulki. Pieczarki smażymy z cebulką ok. 5 minut, oprószamy łyżką mąki i dokładnie mieszamy. Ciągle mieszając wlewamy bulion i gotujemy jeszcze parę minut. Do sosu wlewamy kremówkę i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Po koniec posypujemy sos koperkiem i dokładnie mieszamy.

Oto mroźna Zima...



4 komentarze:

  1. dokładnie! uwielbiam kluchy z sosem pieczarkowym ;) idealne na taki ziąb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie Szana:), dziękuję za komentarz:)

      Usuń
  2. U mnie też bardzo zimno. Na mróz świetne są takie sycące dania, bardzo lubię takie kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zima nie odpuszcza Rain.drop, a dobre i sycące jedzenie pozwala przetrwać ten trudny czas:). dziękuję za komentarz

      Usuń