niedziela, 27 stycznia 2013

Czekoladowe trójkąty

Proste do wykonania, z łatwo dostępnych składników, chrupiące trójkąty, idealne do kawy. Przepis pochodzi z książki pt. "Czekolada"-Jacqueline Bellefontaine.
Życzę Smacznego.





Składniki:

100 g masła
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki mleka czekoladowego
225 g herbatników maślanych
75 g połamanej czekolady mlecznej lub deserowej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka



Sposób wykonania:

W rondlu podgrzewamy masło, miód i mleko czekoladowe. Cały czas mieszamy do dokładnego połączenia się składników i rozpuszczenia masła. Herbatniki rozkruszamy lub miksujemy (ja pokruszyłam swoje na dosyć duże kawałki, ale można zmiksować na wiór). Wsypujemy pokruszone herbatniki do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do formy na tartę, dociskamy i wstawiamy do lodówki aż stwardnieje (na ok.1,5 godziny). Kawałki połamanej czekolady wrzucamy do żaroodpornej miski, dodajemy cukier puder oraz mleko. Ustawiamy miskę nad rondlem z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wylewamy polewę na spód z herbatników i wkładamy ponownie do lodówki aby stężała, Ostrym nożem kroimy stężałą masę na trójkąty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz