Przedstawiam dzisiaj kolejną propozycję na zimowe przetwory, tym razem z ogórków. Sałatka jest bardzo dobra, nie za ostra, dość słodka i łagodna. Pasuje do obiadu, jako przystawka, można też jeść na surowo:). Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Życzę Smacznego.
Składniki :
5 kg ogórków gruntowych
6 dużych marchewek
3 cebule
szklanka octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
łyżka kurkumy
1/2 łyżki gorczycy
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób wykonania :
Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na plastry wraz ze skórką (ja użyłam szatkownika), cebulę kroimy w piórka, marchew także kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, wszystko wrzucamy do dużej miski. Ocet, cukier, sól, kurkumę, gorczycę, liść i ziele dokładnie mieszamy. Powstałą zalewę wlewamy do miski z ogórkami i całość odstawiamy na 2 godziny. Mieszamy kilkakrotnie sałatkę.
Po 2 godzinach, sałatkę wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem aż do przestygnięcia. Smacznego!
fajna sałatka!
OdpowiedzUsuńSuper sałateczka :)
OdpowiedzUsuńnigdy u mnie w domu nie robiło się zapasów jako sałatki, b. ciekawy pomysł, wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziękuję bardzo za miłe komentarze, zachęcam Was do wypróbowania:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie w domu zawsze wekowało się sałatki na zimę ;) w tym roku pewnie Mama też coś robi ;)
OdpowiedzUsuńDomowe sałatki są najlepsze Fiolunko, zwłaszcza od mamy:)
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńAnia
Zachęcam Cię Aniu do wypróbowania:) Pozdrowienia
UsuńLubi Ania
OdpowiedzUsuńsmaczne dania :-)
Niam!
Nie ma nic lepszego od dania dobrego:). Zgadzam się Aniu:)
OdpowiedzUsuńŻeby zrobić ogóreczki,
OdpowiedzUsuńtrza zakasać rękaweczki!
Ania
Oj tak Aniu, ale dobry słoiczek to zdrowia strażniczek:)
OdpowiedzUsuńSkładaj słoiczek do słoiczka,
OdpowiedzUsuńa wnet zapełni się piwniczka.
;-)
Ania
Zabrakło mi rymu Aniu:( ale ogóreczki zrób koniecznie:)
UsuńIle słoików wychodzi z podanego przepisu? Pakujecie w 0,5 litra czy raczej w 0,9?
OdpowiedzUsuńMi wychodzi ok.12 słoików 0,5 l.
Usuńwłaśnie zalałam ogórki zalewą i jakoś mało tej zalewy... czy ogórki puszczą sok?
OdpowiedzUsuńPo tych dwóch godzinach kiedy ogórki stoją w zalewie puszczają dużo soku, ja nawet trochę wylewam bo jest jej za dużo. Jeśli mieszała Pani ogórki jak stały w zalewie, powinno być dość dużo soku. Jeszcze w słoiku można docisnąć całość aby sałatka pokryła się sokiem. Mam nadzieję, że się udało:)
UsuńRobiłem tą sałatkę jest bardzo dobra,Ja Dodałem do niej paprykę 3 kolory .I zrobiłem podwójną zalewę bo tej nie starczyło ,może to wina suszy i warzywa nie były odpowiednio nawodnione.Poleca
OdpowiedzUsuńCieszę się, w tym roku też robiłam, rzeczywiście z powodu suszy moje ogórki były gorszej jakości niż zwykle, ale sałatka nadal jest dobra:-) pozdrawiam
UsuńWłaśnie robię przepis fajny, prosty z pewnością będą smakować w zimę :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ja już zrobiłam na ten rok:)
UsuńWczoraj pierwszy raz robiłam tę sałatkę i muszę powiedzieć, że jest przepyszna!😊 Przepis ten zagości na dobre w mojej kuchni...
OdpowiedzUsuńSylwia
Cieszę się:)
UsuńZmniejszyłam ilość cukru do 1/2 szklanki i dodałam 8 łyżek posiekanej pietruszki
OdpowiedzUsuńCiekawie:)
Usuńa może być ocet jabłkowy
OdpowiedzUsuńJa dodaję zwykły ocet ale można spróbować zmodyfikować przepis, mam nadzieję, że wyjdzie równie pysznie:)
UsuńPychotka sałateczka. Pierwszy raz ja robiłam ale warta grzechu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje:)
Usuń..pyszna była już w misce, trochę się obawiam, bo mimo częstego mieszania miałam mało zalewy i sałatka nie była w słoikach cała zalana, mam nadzieje, że się nie popsuje... czy można dolać bezpośrednio do słoików dorobioną zalewą??Pozdrawiam serdecznie Teresa
UsuńMi zawsze wychodzi bardzo dużo zalewy, może to kwestia ogórków? Też mam nadzieję, że się Pani nie popsują przetwory:) Pozdrawiam
Usuń