niedziela, 5 sierpnia 2012

Syrop z malin (na zimę)

Dzisiaj przedstawiam kolejny "stały punkt" zimowej spiżarki-syrop malinowy. W okresie zimowym, narażeni na przeziębienia i grypę powinniśmy wzmacniać się czymś naturalnym. Syrop dodany do herbaty jest zapewne smaczniejszą alternatywą dla syropu z cebuli:). Przepis pochodzi z numeru specjalnego magazynu "Moje Gotowanie" pt. Przetwory i nalewki. Życzę Smacznego!



Składniki :

1 kg malin
1 kg cukru



Sposób wykonania :

Owoce przebieramy, myjemy i osączamy. Wrzucamy partiami do słoja i przesypujemy cukrem. Odstawiamy do zaciemnionego, chłodnego miejsca na kilkanaście godzin. Ważne jest aby maliny stały w chłodzie bo grozi im fermentacja:). Zlewamy ostrożnie syrop do rondla (można przelać przez sito lub gazę) i doprowadzamy do wrzenia. Gorący syrop rozlewamy do butelek, zakręcamy i układamy poziomo aż do ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz