czwartek, 27 września 2018

Domowa granola

Bardzo lubię granolę, chrupiące podpieczone płatki owsiane są pyszne. Sklepowa granola ma bardzo mało dodatków, śladowe ilości orzechów, dekoracyjne ilości suszonych owoców itd. Robiąc swoją własną granolę możemy tworzyć niesamowicie pyszne mieszanki i przechowywać przez pewien okres czasu, najlepiej w metalowej puszce. Zachęcam!


Składniki:

1,5 do 2 szklanek płatków owsianych górskich
garść orzechów nerkowca
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
garść żurawiny
garść rodzynek
garść suszonych kandyzowanych wiśni
4 łyżki miodu

Sposób wykonania:

Płatki owsiane wrzucamy do miski, mieszamy z miodem, dodajemy orzechy, pokrojone suszone owoce i ponownie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wrzucamy płatki z orzechami i owocami. Wszystko rozpościeramy na blaszce, pieczemy ok. 25 minut, mieszamy kilkakrotnie w trakcie pieczenia, tak aby płatki podpiekły się równomiernie. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz