czwartek, 23 sierpnia 2018

Prażone jabłka (na zimę)

Kolejny, bardzo prosty przepis na domowe przetwory. Pyszne jabłka antonówki zamknięte w słoikach na zimę, polecam!


Składniki:

5 kg jabłek antonówek
2 szklanki cukru (moje jabłka były bardzo kwaśne, można dać mniej cukru)
woda


Sposób wykonania:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do szerokiego garnka, podlewamy wodą i mieszając, czekamy aż jabłka zaczną się rozpadać a woda będzie powoli odparowywać. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Jabłka gotujemy ok. 15 do 20 minut, często mieszając, aby się nie przypaliły. Tak przygotowany mus, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz