piątek, 24 sierpnia 2018

Pad thai

Pyszne danie kuchni tajskiej znane na całym świecie. Przygotowane w domowym zaciszu smakuje wyśmienicie. Pracę ułatwi przygotowanie wcześniej składników czyli pokrojenie cebuli, szczypiorku, tofu, kurczaka, rozbicie jajek, ugotowanie makaronu wtedy danie robi się w mig i nic nam się nie przypali:). Polecam!
 


Składniki:
200 g makaronu ryżowego wstążki
pierś z kurczaka
100 g naturalnego tofu
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula

sos:
3 łyżki pasty tamaryndowej
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki brązowego cukru


dodatkowo:
szczypta chilli w płatkach
garść podprażonych orzechów nerkowca
szczypiorek


 
Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, podobnie tofu. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę a szczypior w paseczki. Do miseczki wlewamy składniki sosu i mieszamy. W woku rozgrzewamy sporą ilość oleju, wrzucamy tofu (powinno smażyć się w dość głębokim tłuszczu). Smażymy tofu do czasu, aż będzie złote i wyławiamy łyżką cedzakową do odsączenia. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
Na pozostałym w woku oleju, podsmażamy cebulę i czosnek. Odsuwamy wszystko na bok i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Podsmażamy go dokładnie z każdej strony dodając w międzyczasie trochę sosu. Chwilę smażymy, odgarniamy kurczaka i cebulę z czosnkiem na bok, a na środek wbijamy jajka, gdy się zetną, mieszamy je z pozostałymi składnikami. Dodajemy tofu i makaron. Mieszamy i wlewamy resztę sosu. Podsmażamy razem przez kilka minut, często mieszając, aż smaki się przegryzą. Pod koniec wrzucamy szczypior, orzeszki i chilli, całość dokładnie mieszamy i chwilę smażymy. Smacznego!

1 komentarz: