niedziela, 19 czerwca 2016

Pudding chia z musem bananowym i truskawkowym

Na blogach wszędzie królują puddingi z chia. Ja także kupiłam nasionka chia i postanowiłam je wypróbować. Pudding wyszedł bardzo smaczny, szałwia hiszpańska jest także zdrowa, więc łączymy przyjemne z pożytecznym.



Składniki:

6 łyżek chia
szklanka mleka
garść truskawek
banan



Sposób wykonania:

Nasionka chia wsypujemy do głębokiego naczynia, zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka godzin, parokrotnie mieszając podczas pierwszych 30 minut, aby nasionka się nie zbryliły. Banana i truskawki miksujemy (oddzielnie). Pudding przekładamy do wysokich szklaneczek, wierzch polewamy musami bananowym i truskawkowym, można też zrobić warstwy: (czyli np. dwie łyżki puddingu, musy, kolejne 2 łyżki i tak do wyczerpania składników). Wychodzą dwie solidne porcje. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Biorę taki pucharek, na pewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, eksperyment z chia uważam za udany:) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń