sobota, 18 czerwca 2016

Ciasto Cielaczek

Pyszne ciasto czekoladowe z serem, doskonałe do kawy czy herbaty. Wyglądem przypomina małego plamiastego cielaczka stąd ta nazwa. Przepis z moimi drobnymi zmianami pochodzi z tej strony internetowej: http://zcukrempudrem.blogspot.com.






Składniki:

ciasto ciemne:

2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
szklanka mleka
2 jaja
3 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

0,5 kg mielonego twarogu półtłustego
100 g masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka budyniu śmietankowego
szczypta soli



Sposób wykonania:

Składniki na ciasto ciemne miksujemy i odstawiamy. W drugiej misce mielony twaróg ubijamy z masłem na gładką masę. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera z masłem, wrzucamy budyń i dokładnie miksujemy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy do masy serowo-żółtkowej i delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę ciemną, łyżką kładziemy kleksy masy serowej, tworząc łatki cielaczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Smacznego! 




2 komentarze: