czwartek, 14 kwietnia 2016

Krem daktylowy

Niezwykle prosty i smaczny przepis na domowy krem daktylowy. Doskonały zamiennik gotowych kremów. Można używać go do smarowania na naleśnikach, kanapkach, chrupkim pieczywie czy też dodawać do ciast. Krem daktylowy ma masę zastosowań. Polecam!






Składniki:

200 g daktyli
4 łyżki wody
łyżka cynamonu

Sposób wykonania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut, aby zmiękły. Odlewamy wodę. Daktyle, cynamon i wodę wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę wody. Krem przechowujemy w słoiczku do 3 dni w lodówce. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Muszę spróbować :-)))A daktylowa masa nie jest zbyt mdła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest bardzo słodki, dlatego myślę, że lepiej go jeść z czymś jak napisałam czyli jako nadzienie, dodatek do kanapek itp. Cynamon sprawia, że smak kremu się lekko zmienia, można też dodać np. wanilii:).

      Usuń