środa, 27 sierpnia 2014

Ciasteczka z dynią

Pomysł na pyszne wykorzystanie dyni. Ciasteczka mają lekko korzenny smak i są bardzo puszyste. Polecam.






Składniki:

2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1/2 kostki masła roślinnego
1,5 szklanki cukru
1 szklanka puree dyniowego (* obraną, pokrojoną i wypestkowaną dynię układam na blaszce skropionej olejem w piekarniku i zapiekam pod folią ok 1,5 godziny. Po przestudzeniu, rozdrabniam dynię blenderem na puree)
 1 jajko



Sposób wykonania:

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową  i solą mieszamy w dość dużej misce. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko, dyniowe puree i całość delikatnie mieszamy. Suche składniki dodajemy do płynnych i całość dokładnie mieszamy. Porcje ciasta  nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz