wtorek, 28 sierpnia 2012

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Przedstawiam dzisiaj przepis na prosty biszkopt z gruszkami. Obecnie mamy sezon na te zdrowe i soczyste owoce, dlatego warto wykorzystać je w naszej kuchni. Przepis pochodzi z książki Emmy Patmore pt. "120 wypieków". Do przepisu wprowadziłam swoje drobne modyfikacje. Życzę Smacznego!




Składniki:

175 g miękkiego masła
175 g brązowego cukru
3 rozkłócone jaja
150 g mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
15 g kakao w proszku (ja dałam więcej, stąd ciemna barwa biszkoptu)
2 łyżki mleka
2 małe gruszki obrane, wydrążone z gniazd nasiennych i pokrojone w plasterki
orzeszki w czekoladzie




Sposób wykonania:

 Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, ciągle ucierając dodajemy jaja . Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, na wierzchu układamy gruszki lekko obtoczone w mące (aby nie opadły na dno ciasta). Pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny w 180 stopniach. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, studzimy je, następnie porcjujemy i każdą porcję ozdabiamy obficie rozpuszczoną nad gazem czekoladą z orzeszków i orzeszkami:).

sobota, 11 sierpnia 2012

Suszenie ziół

Zioła i odkrywanie ich leczniczych właściwości to moja wielka pasja. Wciąż doszkalam się w tej dziedzinie czytając specjalistyczne książki i poradniki. Na wiosnę i lato staram się zawsze zebrać i zasuszyć trochę ziół, aby delektować się zimą smakiem miętowej czy też pokrzywowej herbatki. Ostatnio otrzymałam w prezencie sporo skrzypu polnego, kilka rodzajów mięty i lawendę. Powiązałam zioła w bukiety i suszę je teraz w cieniu i przewiewie. Zachęcam wszystkich do korzystania z leczniczych właściwości roślin z naszych łąk, lasów czy ogrodów. Oczywiście pamiętajmy o zbieraniu zioł z miejsc wolnych od spalin:).




czwartek, 9 sierpnia 2012

Dżem-śliwka w czekoladzie

Przedstawiam dzisiaj przepis na pyszny, słodki dżem-śliwka w czekoladzie. Dżem smakuje jak znane i lubiane prze wiele osób, cukierki śliwki w czekoladzie.
Zachęcam wszystkich do spróbowania:).
Przepis pochodzi z numeru specjalnego gazetki "Super hobby" pt. Przetwory i nalewki.



Składniki :

2 i 1/2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
700 g cukru
70 g kakao
tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady


Sposób wykonania :

Śliwki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do uzyskania dość gęstej konsystencji (u mnie ok.1,5 h). Mieszamy kilkakrotnie śliwki, żeby uniknąć przypalenia. Pod koniec smażenia wrzucamy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy i smażymy jeszcze kilka minut. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego!

niedziela, 5 sierpnia 2012

Syrop z malin (na zimę)

Dzisiaj przedstawiam kolejny "stały punkt" zimowej spiżarki-syrop malinowy. W okresie zimowym, narażeni na przeziębienia i grypę powinniśmy wzmacniać się czymś naturalnym. Syrop dodany do herbaty jest zapewne smaczniejszą alternatywą dla syropu z cebuli:). Przepis pochodzi z numeru specjalnego magazynu "Moje Gotowanie" pt. Przetwory i nalewki. Życzę Smacznego!



Składniki :

1 kg malin
1 kg cukru



Sposób wykonania :

Owoce przebieramy, myjemy i osączamy. Wrzucamy partiami do słoja i przesypujemy cukrem. Odstawiamy do zaciemnionego, chłodnego miejsca na kilkanaście godzin. Ważne jest aby maliny stały w chłodzie bo grozi im fermentacja:). Zlewamy ostrożnie syrop do rondla (można przelać przez sito lub gazę) i doprowadzamy do wrzenia. Gorący syrop rozlewamy do butelek, zakręcamy i układamy poziomo aż do ostudzenia.

sobota, 4 sierpnia 2012

Sałatka z ogórków (na zimę)

Przedstawiam dzisiaj kolejną propozycję na zimowe przetwory, tym razem z ogórków. Sałatka jest bardzo dobra, nie za ostra, dość słodka i łagodna. Pasuje do obiadu, jako przystawka, można też jeść na surowo:). Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Życzę Smacznego.


Składniki :

5 kg ogórków gruntowych
6 dużych marchewek
3 cebule
szklanka octu
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
łyżka kurkumy
1/2 łyżki gorczycy
ziele angielskie
liść laurowy



Sposób wykonania :

Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na plastry wraz ze skórką (ja użyłam szatkownika), cebulę kroimy w piórka, marchew także kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, wszystko wrzucamy do dużej miski. Ocet, cukier, sól, kurkumę, gorczycę, liść i ziele dokładnie mieszamy. Powstałą zalewę wlewamy do miski z ogórkami i całość odstawiamy na 2 godziny. Mieszamy kilkakrotnie sałatkę.
Po 2 godzinach, sałatkę wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem aż do przestygnięcia. Smacznego!

środa, 1 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii

Przedstawiam dzisiaj przepis na pasztet z cukinii. Jest to świetny pomysł na warzywny ciepły obiad lub kolację. Życzę Smacznego!


Składniki :

2 duże cukinie
mała cebula
ząbek czosnku
szklanka mąki
1/2 szklanki oliwy
4 roztrzepane jaja
3 łyżki natki pietruszki / koperku
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
ew. żółty ser*



Sposób wykonania :

Cukinię myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach (ja ścieram ze skórką, ale można obrać) i dokładnie odciskamy. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Do cukinii dodajemy przysmażoną cebulkę, przesianą mąkę, jajka i resztę składników. Można tez dodać trochę żółtego sera, aby pasztet był bardziej zwarty*. Dokładnie mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 1h do 1,5h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na porcje.