niedziela, 25 września 2011

Dżem dyniowy z jabłkami i pomarańczą

Dżem z dyni jest świetną propozycją do domowej spiżarki. Słodki smak dyni jest przełamany kwaśną pomarańczą i jabłkami. Na pewno posmakuje wszystkim, którzy lubią łączyć różnorodne smaki.
Ja użyłam dyni żółtej melonowej, którą udało mi się w tym roku zasadzić w ogródku, ale można też użyć innej odmiany. Życzę wszystkim smacznego:)


Składniki:

1 kg oczyszczonego miąższu z dyni
50 dag kwaśnych jabłek
pomarańcza
40 dag cukru
1/2 płaskiej łyżeczki imbiru
płaska łyżeczka cynamonu
zagęstnik do konfitur

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wkładamy do płaskiego rondla, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z dynią i razem dusimy. Pomarańczę myjemy, wyciskamy z niej sok i ścieramy z niej skórkę. Kiedy dynia i jabłka puszczą sok i zaczną się rozpadać, wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia ok. 40 minut na małym ogniu. Gdy masa nabierze konsystencji dżemu a sok odparuje, dodajemy cynamon, imbir, skórkę z pomarańczy, wlewamy sok i wrzucamy zagęstnik do konfitur. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Gorącym dżemem napełniamy słoiki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż do wystygniecia.




8 komentarzy:

  1. dynię z pomarańczą.. kiedyś zamykałam w słoiczkach, była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten dżem bardzo, dynia przełamana jabłkiem i pomarańczą musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiejo, ja robię ten dżemik od zeszłego roku i tak mi posmakował, że na razie nie zamierzam przestać:)
    Burczymiwbrzuchu, smakuje świetnie, nic tylko próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dżem z dyni? brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się w przepisie składniki
    Wszystkie produkty już mam!
    dzisiaj robię!

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim razie udanego przetwórstwa Inko50:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dżem z dyni wyszedł wspaniały!! już go niema!taki był dobry że robię następny!!, ale z olbrzymiej dyni 7 kg. Polecam wypróbować. Dzięki Ci Katalina za super przepisek! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się ogromnie Inko 50, że jesteś zadowolona z przepisu:). I życzę Ci powodzenia w przetwarzaniu 7 kg:). Tylko pozazdrościć tyle dobra hehe.

    OdpowiedzUsuń