sobota, 10 września 2011

Cebularze z pieczarkami i serem

Cebularze to typowo lubelski przysmak. W wersji oryginalnej robi  się je tylko z cebulą i makiem. Moje cebularze zostały wzbogacone o pieczarki i żółty ser. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo są naprawdę pyszne. Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne też są smaczne. Cebularze zachowują świeżość parę dni.

Składniki:

Ciasto:
1kg mąki
1/2 litra ciepłej wody
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
7 dag drożdży
jajko
sól
Farsz:
1 kg cebuli
50 dag pieczarek
żółty ser
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Z 1/2 litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na ok. 20 min. Gdy wyrośnie, dorzucamy przesianą mąkę, jajko, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulki ( mi wychodzi zazwyczaj ok. 15 do 17 ) i odstawiamy na kolejne 20 min. W oczekiwaniu na rosnące ciasto, podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Farsz lekko studzimy. Wyrośnięte drożdżowe kule rozpłaszczamy na blasze posmarowanej olejem, nakładamy porcje farszu i ser i wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Życzę smacznego:)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. W przepisie oczywiście jest żółty ser, którym przykrywamy farsz przed wstawieniem cebularzy do piekarnika (jak na zdjęciu). Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia.

      Usuń