poniedziałek, 31 października 2016

Torcik z musem jabłkowym i z ptasim mleczkiem

Przepis na ten pyszny torcik znalazłam na http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com. 
Wbrew pozorom torcik nie jest trudny do wykonania a jego smak jest bardzo ciekawy, słodkawo-kwaskowy. Polecam!





Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Mus jabłkowy:

1 kg jabłek
100 ml wody
2 opakowania galaretki agrestowej

Ptasie mleczko:

puszka mleka skondensowanego
2 opakowania galaretki cytrynowej

Dodatkowo:

1/2 słoiczka powideł śliwkowych
50g wiórków kokosowych



Sposób przygotowania:

 Aby zrobić biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą, dusimy około 10 minut. Do gorącego musu wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na biszkopt. 
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.
Na samym końcu powidła śliwkowe rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!

2 komentarze: