wtorek, 26 lipca 2016

Jaglanka z owocami

Kolejna jaglana propozycja, którą można zjeść ze smakiem na ciepłe śniadanie w domu lub w pracy. Gorąco polecam.






Składniki:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka (ja użyłam roślinnego migdałowego)
3 daktyle
pół jabłka
morela
kilka malin



Sposób wykonania:

Suchą kaszę wsypujemy do garnka o grubym dnie, prażymy do momentu, aż zacznie się z niej wydobywać lekko orzechowy zapach, delikatnie wlewamy mleko i gotujemy kaszę (nie mieszając!) aż wchłonie mleko czyli ok.10-15 minut, odstawiamy i przykrywamy pokrywką*. Daktyle kroimy na drobne kawałki dodajemy do ciepłej kaszy, aby nadać jej słodyczy, owoce kroimy i układamy na kaszy. Smacznego!

*Kaszę prażymy aby pozbawić ją goryczy, można także po uprażeniu, zalać ją jeszcze wrzącą wodą lekko ponad poziom kaszy i wypłukać, odlać wodę i dopiero wtedy zalewać mlekiem, niektórzy polecają także zalewać kaszę wrzącymi płynami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz