piątek, 18 kwietnia 2014

Ciasto kokosanka

Przepis na dzisiejsze smakowite ciasto pochodzi z gazetki "Moja kuchnia". Zapieczona masa kokosowa ma smak i wygląd bezy. Korzystając z okazji życzę wszystkim Czytelnikom bloga zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

1 szklanka cukru pudru
4 białka
200 g wiórków kokosowych

Oraz:
dżem wiśniowy



Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy miękką margarynę, żółtka i zagniatamy ciasto.
Masa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, w połowie ubijania dodajemy cukier puder, dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki, nakłuwamy widelcem, smarujemy obficie dżemem wiśniowym i na wierzch nakładamy masę kokosową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!