piątek, 18 kwietnia 2014

Ciasto kokosanka

Przepis na dzisiejsze smakowite ciasto pochodzi z gazetki "Moja kuchnia". Zapieczona masa kokosowa ma smak i wygląd bezy. Korzystając z okazji życzę wszystkim Czytelnikom bloga zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.

Składniki:

Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:

1 szklanka cukru pudru
4 białka
200 g wiórków kokosowych

Oraz:
dżem wiśniowy



Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy miękką margarynę, żółtka i zagniatamy ciasto.
Masa kokosowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę, w połowie ubijania dodajemy cukier puder, dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki, nakłuwamy widelcem, smarujemy obficie dżemem wiśniowym i na wierzch nakładamy masę kokosową. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,moja kokosanka jest jeszcze w piekarniku,mam nadzieje,ze bedzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszła pyszna:-)

      Usuń
  3. Ciasto było znakomite ,upiekło się świetnie ,

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałam tylko spytać jeszcze czy do ciasta nie dodaje się cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta nie, tylko do masy kokosowej:)

      Usuń
    2. Cieszę się, że pomogłam:).Pozdrawiam

      Usuń