środa, 17 lipca 2013

Dżem z cukinii

Dzisiejszy przepis jest doskonałym pomysłem dla tych, którzy wciąż szukają nowych pomysłów na wykorzystanie cukinii. Z cukinii robiłam już prawie wszystko: pasztety, placki, cukinie nadziewane, ciasto...Dżem mnie trochę odstraszał, przepis mam od ponad roku i nareszcie doczekał się realizacji. Smak dżemu zaskoczył mnie pozytywnie, więc polecam go wszystkim:).




Składniki:

5 kg cukinii (po obraniu ze skóry i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
100 g skórki pomarańczowej
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
olejek pomarańczowy


Sposób wykonania:

Cukinie myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, połowę kroimy w kostkę, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku, wrzucamy do głębokiego garnka i gotujemy na małym ogniu (mieszamy) do momentu zgęstnienia masy i odparowania nadmiaru wody (u mnie ok.1,5 h). Do rozgotowanej cukinii dodajemy cukier, galaretki, skórkę, kwasek i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu w celu uniknięcia przypalenia. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przetwory przechowujemy w chłodnych i zacienionych miejscach. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Robię taki sam - jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam go pierwszy raz Aniu i też jestem bardzo zadowolona z efektu:). Pozdrawiam

      Usuń