niedziela, 30 grudnia 2012

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Przepis na szybkie i proste ciasteczka. Połączenie słodkiego twarogu i kwaśnego jabłka. Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciastek. Przepis pochodzi z "Tiny". Polecam


Składniki:

25 dag twarogu
25 dag masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
4 jabłka
cukier puder

Sposób wykonania:

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy przepuszczony przez maszynkę twaróg i masło. Zagniatamy ciasto. Jabłka obieramy i przekrawamy na drobne części. Każdą cząsteczkę jabłka posypujemy odrobiną cukru. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką koła, na każdym kładziemy jabłko. Krążki składamy na pół i mocno zlepiamy końce. Ciastka kładziemy na posmarowanej masłem blaszce i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciastek z piekarnika, studzimy je i posypujemy cukrem pudrem. Życzę Smacznego.

środa, 26 grudnia 2012

Ciasteczka z oczkiem

Kolejny przepis na drobną słodkość. Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta za grosik". Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciasteczek.



Składniki:

50 dag mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru  pudru
25 dag masła
2 jaja
3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag gęstego dżemu/marmolady (u mnie dżem śliwka w czekoladzie)
szczypta soli

Sposób wykonania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Na wierzch strugamy schłodzone masło i siekamy z mąką. Dodajemy jaja, śmietanę z solą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkujemy je na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy parzystą ilość ciastek. W połowie ciasteczek wycinamy mniejszą foremką dziurkę. Ciasteczka bez dziurek układamy na posmarowanych masłem blachach, smarujemy je dżemem a na wierzchu kładziemy ciastka z dziurką i lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni aż się zezłocą. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Ciasteczka "Cytrynki"

Mały, smaczny drobiazg. Życzę Wszystkim przyjemnego chrupania. Przepis pochodzi z książeczki pt. "120 wypieków"-Emma Patmore. Z podanej porcji wychodzi ok. 50 ciasteczek.



Składniki:

100 g miękkiego masła
125 g cukru
skórka starta z jednej cytryny
1 rozkłócone jajo
4 łyżki soku z cytryny
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny, dodajemy stopniowo jajo i sok z cytryny cały czas ucierając. Następnie do utartej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wycinamy foremką kształty. Układamy ciasteczka na posmarowanych masłem blachach i pieczemy w piekarniku od 15 do 20 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Piernik świąteczny

Bardzo prosty przepis na świąteczny piernik. Życzę Smacznego.


Składniki:

2 szklanki mąki
szklanka cukru
szklanka mleka
125 g masła
jajo
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
25 g powideł śliwkowych
czekolada
skórka pomarańczowa




Sposób wykonania:

Cukier ucieramy z jajem, dodajemy płynne przestudzone masło, powidła i resztę składników. Wszystko porządnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki posmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.