środa, 26 grudnia 2012

Ciasteczka "Cytrynki"

Mały, smaczny drobiazg. Życzę Wszystkim przyjemnego chrupania. Przepis pochodzi z książeczki pt. "120 wypieków"-Emma Patmore. Z podanej porcji wychodzi ok. 50 ciasteczek.



Składniki:

100 g miękkiego masła
125 g cukru
skórka starta z jednej cytryny
1 rozkłócone jajo
4 łyżki soku z cytryny
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny, dodajemy stopniowo jajo i sok z cytryny cały czas ucierając. Następnie do utartej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wycinamy foremką kształty. Układamy ciasteczka na posmarowanych masłem blachach i pieczemy w piekarniku od 15 do 20 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz