sobota, 21 kwietnia 2012

Batoniki Fit

Dzisiejszy przepis jest propozycją zdrowej przekąski na wiosenny spacer czy piknik. Przepis pochodzi ze ściennego kalendarza dołączonego do gazety "Przyjaciółka":). Batoniki są słodkie, ale nie za bardzo. Z podanych składników wychodzi ok.15 batoników, zależy jak je pokroimy.

Składniki:

200 g otrąb owsianych
1/2 szklanki mieszanych orzechów
1/2 szklanki suszonych moreli
2 jaja
50 g masła
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
                                                                                      


Sposób wykonania:

Orzechy siekamy, suszone morele moczymy w gorącej wodzie, suszymy i kroimy w drobną kostkę. Masło, miód, jaja, cynamon, orzechy i morele dokładnie ze sobą mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy od 20 do 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i delikatnym ostygnięciu kroimy w podłużne batoniki.


2 komentarze:

  1. A potem zabieramy batoniki do torby i zbieramy się na spacer ;-)
    Są najlepszym przykładem że fit znaczy smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się Arven, najlepiej jak łączymy w życiu przyjemne z pożytecznym:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń