sobota, 18 lutego 2012

Serowe oponki

To mój pierwszy post w Nowym Roku! Nie będę się tłumaczyć z tego zaniedbania, bo tylko winny się tłumaczy:). Muszę jednak napisać, że codzienne obowiązki pochłaniają mnie bez reszty i sprawiają, że czas mija nieubłaganie.
Dzisiejszy przepis  na serowe oponki pochodzi z rodzinnego zeszytu.



Składniki:

1/2 kg białego sera
1/2 kg mąki
3 jaja
10 dag margaryny
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody
tłuszcz do smażenia / smalec



Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, wrzucamy posiekaną margarynę oraz zmielony przez maszynkę ser. Łączymy z resztą składników i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 centymetra i wykrawamy oponki. Ja wycinałam oponki literatką i kieliszkiem do wódki, a następnie rozwałkowywałam mniejsze kółeczka na następne oponki i tak do ostatniego kawałka ciasta:), ale można poprzestać na usmażeniu małych kółeczek.  Wycięte oponki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Smacznego!

6 komentarzy:

  1. mm.. serowe oponki- swego czasu wypiekałam je w wielkich ilościach:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz Olciaky z podanych składników też wychodzi słuszna górka oponek:). Dziękuję Ci za komentarz i gorąco pozdrawiam

      Usuń
  2. Teraz jest ok:)
    Chciałam dopisać, że nie znałam takich serowych oponek, oponki kojarzyły mi się raczej z ciastem takim, jak na zwykłe pączki.
    Te Twoje z serem pyszne muszą być!
    Wzięłam sobie kilka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się sowo_nie_sowo:). Częstuj się oponkami, bo szybko znikają:) Pozdrawiam

      Usuń