niedziela, 25 września 2011

Dżem dyniowy z jabłkami i pomarańczą

Dżem z dyni jest świetną propozycją do domowej spiżarki. Słodki smak dyni jest przełamany kwaśną pomarańczą i jabłkami. Na pewno posmakuje wszystkim, którzy lubią łączyć różnorodne smaki.
Ja użyłam dyni żółtej melonowej, którą udało mi się w tym roku zasadzić w ogródku, ale można też użyć innej odmiany. Życzę wszystkim smacznego:)


Składniki:

1 kg oczyszczonego miąższu z dyni
50 dag kwaśnych jabłek
pomarańcza
40 dag cukru
1/2 płaskiej łyżeczki imbiru
płaska łyżeczka cynamonu
zagęstnik do konfitur

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wkładamy do płaskiego rondla, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z dynią i razem dusimy. Pomarańczę myjemy, wyciskamy z niej sok i ścieramy z niej skórkę. Kiedy dynia i jabłka puszczą sok i zaczną się rozpadać, wsypujemy cukier i gotujemy bez przykrycia ok. 40 minut na małym ogniu. Gdy masa nabierze konsystencji dżemu a sok odparuje, dodajemy cynamon, imbir, skórkę z pomarańczy, wlewamy sok i wrzucamy zagęstnik do konfitur. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Gorącym dżemem napełniamy słoiki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż do wystygniecia.




niedziela, 18 września 2011

Kluseczki z kaszy kukurydzianej

Podaję dzisiaj przepis na proste, ale bardzo smaczne kluseczki z kaszki kukurydzianej.
Ich niewątpliwą zaletą jest szybkość wykonania, dostępność składników oraz to, że pasują niemal do wszystkiego (warzyw, ryb i mięsa). Jeśli znudziły się wam tradycyjne ziemniaki podawane do obiadu, wypróbujcie przepis na te kluseczki. Masa jest dość zwarta, więc nie wymaga długiego gotowania, wystarczą już 2 minuty. Zatem życzę smacznego:)


Składniki:

szklanka kaszy kukurydzianej
0,5 litra wrzątku
2 jaja
łyżka suszonego koperku
10 dag pokrojonej szynki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Szklankę kaszki kukurydzianej wsypujemy do 0,5 litra wrzątku. Gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie przekładamy kaszę do miski, rozdrabniamy widelcem, wbijamy dwa jajka, wsypujemy koperek i pokrojoną w kostkę szynkę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Łyżką maczaną we wrzątku wkładamy kluseczki do gotującej się wody. Wyjmujemy na wysmarowany masłem półmisek, po 2 minutach od wypłynięcia.

sobota, 10 września 2011

Cebularze z pieczarkami i serem

Cebularze to typowo lubelski przysmak. W wersji oryginalnej robi  się je tylko z cebulą i makiem. Moje cebularze zostały wzbogacone o pieczarki i żółty ser. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo są naprawdę pyszne. Najlepiej smakują na ciepło, ale zimne też są smaczne. Cebularze zachowują świeżość parę dni.

Składniki:

Ciasto:
1kg mąki
1/2 litra ciepłej wody
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. cukru
7 dag drożdży
jajko
sól
Farsz:
1 kg cebuli
50 dag pieczarek
żółty ser
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Z 1/2 litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki robimy rozczyn. Odstawiamy na ok. 20 min. Gdy wyrośnie, dorzucamy przesianą mąkę, jajko, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulki ( mi wychodzi zazwyczaj ok. 15 do 17 ) i odstawiamy na kolejne 20 min. W oczekiwaniu na rosnące ciasto, podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Farsz lekko studzimy. Wyrośnięte drożdżowe kule rozpłaszczamy na blasze posmarowanej olejem, nakładamy porcje farszu i ser i wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Życzę smacznego:)