czwartek, 26 maja 2016

Ciasto Styropian

Styropian to smaczne ciasto o dość dziwnej nazwie, bywa także nazywane sernikiem bez sera. Jest niezwykle delikatne i lekkie. Ja zrobiłam je z jogurtami, ale widziałam też przepisy z użyciem śmietany.
Słodki upominek na Dzień Matki.

Wszystkiego najlepszego Mamo!






Składniki:

ciasto:

3 szklanki przesianej mąki
kostka posiekanej margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:

900 g jogurtu naturalnego
5 białek
szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
200 g wiórek kokosowych
2 budynie waniliowe
2 pomarańcze



Sposób wykonania:

Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części i wkładamy na 30 do 40 minut do zamrażarki. Białka ubijamy z cukrem pudrem na pianę. Jogurty miksujemy z budyniami, cukrami waniliowymi oraz z wiórkami kokosowymi. Do powstałej masy przekładamy ubitą pianę z białek, całość delikatnie mieszamy. Kruche ciasto wyjmujemy z zamrażarki, jedną część ścieramy na tarce o dużych oczkach na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Na przygotowanym spodzie wykładamy naszą masę jogurtową, na wierzchu masy układamy pokrojone w drobne kawałki pomarańcze (bez białej skórki). Na masę ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 do 60 minut. Smacznego!

piątek, 13 maja 2016

Ciasto Fale Dunaju

Dziś zapraszam na pięknie wyglądające, proste i niezwykle smaczne ciasto Fale Dunaju. Moje fale są z jabłkami ale robi je się też z wiśniami. Przepis pochodzi z tego bloga kulinarnego: http://samaslodyczuasi.blogspot.com. Polecam i życzę Smacznego!



Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki
kostka margaryny
szklanka cukru
5 jajek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatek do ciasta ciemnego:

łyżka kakao
3 łyżki mleka

krem budyniowy:

2 budynie waniliowe
1/2 litra mleka
3 żółtka

oraz

jabłko i czekolada





Sposób wykonania:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną, ostudzoną margarynę. Partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną zostawiamy, a do drugiej dodajemy kakao i mleko, całość porządnie mieszamy. Ciasto jasne wylewamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na masę jasną wylewamy masę ciemną i w masę wciskamy ćwiartki obranego ze skórki jabłka. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta studzimy je, a w międzyczasie robimy krem budyniowy: połowę mleka zagotowujemy a w drugiej mieszamy proszki budyniowe i żółtka, na gotujące się mleko wlewamy budynie z żółtkami i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę budyniową rozsmarowujemy na cieście i ozdabiamy startą na tarce czekoladą. Smacznego!




wtorek, 10 maja 2016

Deser z płatków ryżowych

Inspirację na ten pyszny i szybki deser zaczerpnęłam ze strony http://izioni-smaki.blogspot.com.
Podaję przepis z moimi drobnymi modyfikacjami. Deser smakuje naprawdę dobrze, polecam!






Składniki:

1 litr mleka
20 dag masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
2 szklanki płatków ryżowych
herbatniki
truskawki
galaretka truskawkowa




Sposób wykonania:

Mleko gotujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Masę miksujemy i dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki, następnie wylewamy ciepłą masę ryżową i lekko studzimy. Kiedy masa przestygnie na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawiamy do zastygnięcia galaretki. Smacznego!