piątek, 9 marca 2018

Proste zapiekanki z ciasta francuskiego

Przedstawiam dzisiaj smakowite zapiekanki z ciasta francuskiego. Robi się je niezwykle szybko, są doskonałe w sytuacjach nagłych wizyt, na lunch do szkoły czy pracy, smakują i na ciepło i na zimno. Można zapiec swoje ulubione dodatki.



Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie ciasto francuskie z Biedronki)
2 łyżki oleju
pomidor
kawałek cukinii
pół małej cebuli
kilka plastrów sera żółtego
suszona bazylia
suszone pomidory w proszku
sól



Sposób wykonania:

Ciasto francuskie porcjujemy, wycinając podłużne zapiekanki, mi wyszło 6 porcji, płaty układamy na blaszce do pieczenia, każdy płat smarujemy olejem i posypujemy bazylią. Na każdej zapiekance układamy cienkie plastry cukinii, pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka, posypujemy solą, suszonymi pomidorami w proszku, na wierzchu każdej zapiekanki układamy plasterki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Zapiekanki wyjmujemy, podajemy na ciepło lub po przestudzeniu, można podawać z ketchupem. Smacznego!

1 komentarz: