Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie ciasto francuskie z Biedronki)
2 łyżki oleju
pomidor
kawałek cukinii
pół małej cebuli
kilka plastrów sera żółtego
suszona bazylia
suszone pomidory w proszku
sól
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie porcjujemy, wycinając podłużne zapiekanki, mi wyszło 6 porcji, płaty układamy na blaszce do pieczenia, każdy płat smarujemy olejem i posypujemy bazylią. Na każdej zapiekance układamy cienkie plastry cukinii, pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka, posypujemy solą, suszonymi pomidorami w proszku, na wierzchu każdej zapiekanki układamy plasterki żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Zapiekanki wyjmujemy, podajemy na ciepło lub po przestudzeniu, można podawać z ketchupem. Smacznego!
Fajne:)
OdpowiedzUsuń