wtorek, 6 marca 2018

Ciasto kolorowy przekładaniec

Przedstawiam pyszne ciasto z orzeźwiającą masą budyniowo-galaretkową, które poza walorami smakowymi równie dobrze prezentuje się na stole. Z racji na składniki, ciasto oczywiście do dietetycznych nie należy:). Przepis pochodzi z gazetki "Moja kuchnia-ciasta na każdy dzień".


Składniki:

na ciasto:

3 jajka
1 szklanka cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 słoika dowolnego dżemu (u mnie wiśniowy)
kostka margaryny
2 łyżeczki kakao

na krem budyniowy:

1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
2 szklanki mleka
200 g miękkiego masła
3 różnokolorowe galaretki (u mnie truskawkowa, kiwi i cytrynowa)

Sposób wykonania:

Przygotowujemy ciasto: cukier ucieramy z jajkami, partiami wsypujemy przesianą mąkę, ucieramy aż masa będzie jednolita. Sodę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy do ciasta, ciągle mieszając. Margarynę rozpuszczamy, studzimy i dodajemy do ciasta, wsypujemy kakao, dodajemy dżem i dokładnie mieszamy całość. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach, studzimy (najlepiej zostawiamy na całą noc do całkowitego przestudzenia, a następnie kroimy na dwa blaty). W międzyczasie wszystkie trzy galaretki rozpuszczamy (osobno) w połowie ilości wody jaka podana jest na opakowaniu, przekładamy do osobnych naczyń i pozostawiamy do stężenia. Gotowe galaretki kroimy w drobną kostkę (nie za dużą, bo ciasto nie będzie się trzymać, jak nam zostanie galaretki to trudno lepiej nie nakładać za dużo) Aby zrobić krem budyniowy: budyń gotujemy na mleku, studzimy i miksujemy z miękkim masłem. Blaty ciasta smarujemy od środka kremem budyniowym, na dolnej części układamy galaretki i przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy i odstawiamy do lodówki na 1 i 1/2 godziny. Wyjmujemy, porcjujemy, wierzch można posypać cukrem pudrem bądź polać stopioną czekoladą. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz