Kolejny pomysł na zamknięcie cukinii w słoiku. Tym razem jest to smaczna sałatka. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Przepis pochodzi z gazetki Super hobby: Przetwory i nalewki.
Składniki:
2 kg cukinii
2 czerwone papryki
1 cebula
sól
łyżeczka kurkumy
ZALEWA:
5 szklanek wody
niepełna szklanka octu
2 łyżki soli
5 łyżek cukru (można dać więcej jak woli się łagodne przetwory)
chrzan (ja dałam liść a nie korzeń)
liść laurowy
2 szczypty gorczycy
pół łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
Cukinie myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, obieramy jeśli są przerośnięte (ja miałam młode więc zostawiłam skórkę). Cukinie kroimy na plastry, umytą paprykę w kostkę a cebulę w piórka. Cukinie wraz z papryką i cebulą solimy i odstawiamy na kilka godzin aby puściły sok. Odlewamy sok i posypujemy warzywa łyżeczką kurkumy. Z podanych składników gotujemy zalewę, warzywa przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i zalewamy wrząca zalewą, zakręcamy. Słoiki z sałatką pasteryzujemy ok.15 minut. Po wyjęciu słoiki stawiamy do góry dnem i odstawiamy do ostygnięcia. Z podanej porcji wyszło mi ok. 6 małych słoików. Smacznego.
ile tej soli potrzeba ,w pierwszej czesci warzywa solimy i odstawiamy i czy te 5 lyzek soli to jest dodatkowo czy jest liczone razem zalewa i pierwsza czesc? no i kurkumy do zalewy pol lyzeczki wczesniej 1 lyzeczka zgadza sie?
OdpowiedzUsuńPierwszy etap przygotowania cukinii to zasolenie czyli potrzebna jest sól (ilość tak na oko), aby cukinia puściła sok plus te pół łyżeczki kurkumy dla koloru. Następny etap to zalewa, którą robimy w oddzielnym naczyniu, czyli to są dodatkowe składniki drugiego etapu, potrzebne składniki do zalewy jak w przepisie: 2 łyżki soli, woda ocet, cukier, gorczyca, chrzan, pół łyżeczki kurkumy. Mam nadzieję, że wyjaśniłam:)
Usuń