poniedziałek, 19 marca 2018

Placki ziemniaczane

Bardzo lubię placki ziemniaczane, jest z nimi trochę pracy przy ścieraniu i należą do dość kalorycznych dań, ale zachęcam do przygotowania sobie świeżych, chrupiących placuszków. Można je podawać na wiele sposobów, ja preferuję na wytrawnie. Smacznego!


Składniki:

1 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki
mała cebula
jajko
sól
pieprz
olej do smażenia



Sposób wykonania:

Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, jeśli ziemniaki są wodniste odlewamy nadmiar wody, następnie na tej samej tarce ścieramy cebulę, wbijamy jajko, dodajemy mąkę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gdyby masa była za rzadka można dodać jeszcze trochę mąki. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcje ciasta, smażymy na złoto z obu stron, nadmiar oleju z placków można usunąć kładąc je na krótką chwilę na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnymi dodatkami, ja podałam z surówką z białej kapusty. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz