Składniki:
kostka margaryny
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
masa makowa:
puszka masy makowej
2 jaja
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
dodatkowo:
1 jajko
tłuszcz do blaszki
bułka tarta
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka i miękką margarynę, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę makową wyjmujemy z puszki, białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę mieszamy z masą makową, dodajemy ubite białka wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm, wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, z ciasta zostawiamy sobie kawałek, który posłuży nam na kratkę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę makową, z reszty ciasta formujemy wałeczki, następnie układamy w kratkę na masie makowej, całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz