poniedziałek, 5 marca 2018

Domowy hummus-pasta z ciecierzycy

Do tej pory kupowałam gotowy hummus, ale jego przygotowanie (jeśli korzysta się z gotowej ciecierzycy z puszki) jest bardzo szybkie, więc warto zrobić domową wersję. Niezbędny jest dobry blender o dość dużej mocy, taki który zredukuje nasze składniki na gładką masę oraz dobra, nie zjełczała pasta sezamowa tahini. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://passionfruit.blox.pl



Składniki:
 
1 puszka ciecierzycy
1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól

czerwona papryka do posypania
łyżeczka posiekanych ziół (u mnie koperek i natka pietruszki) 

Sposób wykonania:

Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy będzie nam jeszcze potrzebna. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny ucieramy blenderem na gładką pastę. Dodajemy troszkę zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać dość gęsty). Doprawiamy do smaku solą. Dekorujemy zmieloną czerwoną papryką i świeżymi ziołami. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz