Do tej pory kupowałam gotowy hummus, ale jego przygotowanie (jeśli korzysta się z gotowej ciecierzycy z puszki) jest bardzo szybkie, więc warto zrobić domową wersję. Niezbędny jest dobry blender o dość dużej mocy, taki który zredukuje nasze składniki na gładką masę oraz dobra, nie zjełczała pasta sezamowa tahini. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://passionfruit.blox.pl
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól
czerwona papryka do posypania
łyżeczka posiekanych ziół (u mnie koperek i natka pietruszki)
Sposób wykonania:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę zachowujemy będzie nam jeszcze potrzebna. Ciecierzycę
wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny ucieramy blenderem na gładką pastę. Dodajemy troszkę zalewy, aż hummus
osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać dość
gęsty). Doprawiamy do smaku solą. Dekorujemy zmieloną czerwoną papryką i świeżymi ziołami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz