Pyszny pomysł na letnią propozycję ciasta. Słodki smak budyniu miesza się z kwaśnym agrestem. Propozycja dla miłośników niezbyt słodkich, ale orzeźwiających deserów. Przepis pochodzi z książeczki "Kruche ciasta i ciasteczka". Można oczywiście dodawać różne owoce. Smacznego!
Składniki:
kruche ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
szczypta soli
jajko
nadzienie:
opakowanie budyniu śmietankowego
miseczka umytego i przebranego agrestu
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z zimnym masłem, dodajemy cukier puder, sól, jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Po 2 godzinach ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty posmarowaną masłem, ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut, po 10 minutach ciasto wyjmujemy, rozsmarowujemy na tarcie budyń i układamy pokrojony na połówki agrest. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut. Smacznego!
Pycha!
OdpowiedzUsuń