piątek, 24 lipca 2015

Domowe zapiekanki

Pyszny i prosty pomysł na ciepłe, sycące śniadanie lub kolację. Polecam mimo upałów:). Smacznego!



Składniki:

pieczywo (może być: bułka paryska, kilka kromek chleba czy ciabatta)
20 dag pieczarek
cebula
pomidor
10 dag żółtego sera
przyprawy
masło

Sposób wykonania:

Pieczarki i cebulę kroimy (pieczarki można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach) wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy, pod koniec smażenia solimy i pieprzymy. Pomidora kroimy w plasterki. Na posmarowanych masłem bułkach/chlebie rozkładamy usmażone pieczarki, przykrywamy  plasterkami pomidora, doprawiamy do smaku, wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekanki wkładamy do piekarnika na ok.10 minut do rozpuszczenia sera.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zapiekanki, w kilka chwil można mieć gotowy ciepły smaczny posiłek. Wersję pieczarkowo-serową darzę szczególnym sentymentem, ponieważ właśnie takie zapiekanki sprzedawano lata temu w budkach, kiedy to jeszcze hot dogi i hamburgery nie były tak popularne a o kebabach nikt nie słyszał. Szkoda, że nie ma już takich prawdziwych budek z zapiekankami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, teraz wokoło tylko kebaby i habiby:), dobrze, że można odtworzyć w domu zapomniane smaki i cieszyć się nimi jak dawniej:)

      Usuń